lauantai 21. elokuuta 2010

härkiä

Huh kuinka aika vaan vilistää eteenpäin. Netti toimii aina silloin kun sitä ei tarvita ja se aavistuksen haittaa mm blogiin kirjoittamista. Asiaa hoidettaneen ?!

Me asumme aivan Camarguen luonnonpuiston vierellä, jonka eläimistöön kuuluvat mm mustat Camarguen härät sekä valkoiset Camarguen hevoset. Ainakin näin loppukesästä kaikki kylät pursuavat ohjelmaa, joissa pääosaa näyttelevät härät.

Härät kootaan laitumelta hevosilla, joita ohjastavat gardians'it, 'cowboyt'. Härät juoksevat kylän halki, nuoret miehet juoksevat kilpaa ja ihmiset hurraavat. Härät ohjataan areenalle, jossa härkätaistellaan. Härkätaistelut eroavat espanjalaisista verrokeistaan sillä, ettei härkiä vahingoiteta. Härän sarviin on sidottu nauha, jota kilpailijat yrittävät katkaista tai irroittaa kädessään olevalla metallisella 'kammalla'.

Me olimme eilen aamulla Jiin kanssa piknikillä erällä härkälaitumella kera ystävien. Osa paikalla olijoista oli pukeutunut vanhanaikaisiin vaatteisiin ja he olivat saapuneet paikalle hevoskärryillä taikka vanhoilla autoilla. Ihmiset grillasivat lihaa ja olipa orkesterikin soittamassa. 11 maissa saapuivat gardians'it hevosineen ja keräsivät lauman nuoria härkiä hevostensa keskelle ja karauttivat kylän halki. Me pysyttelimme vähän kauempana hevosten jaloista, sillä edellisenä päivänä oli yksi härkä päässyt karkaamaan.. Emmekä seuranneet saattuetta minnekään, vaan lähdimme kotiin päiväunille.

Iltapäivällä lähdimme koko perheen voimin meidän kylämme areenalla seuraamaan härkätaistelua. Ovaalin muotoisella areenalla oli hiekkapohja, sen reunoilla parin metrin päästä betoniseinistä (jonka päällä oli katsomo) oli punainen puinen aita. Aidan sisäpuolelle saapui 7 valkoisiin pukeutunutta miestä ja yksi härkä. Härkä kuopi hiekkaa ja miehet hyppivät kevyesti aidan yli härkää karkuun. Kun aikaa oli kulunut vartin verran, tuotiin kehään uusi härkä uusin voimin. Toiset härät hyppäsivät ketterästi aidan yli ja jäivät kiertämään kehää eivätkä tuntuneet halukkailta palaamaan maneesin puolelle. Tapahtuma oli ilmainen ja ilmeisesti jonkinsortin harjoitteluhomma.

Hauskaa oli. Olisi mukava mennä katsomaan niitä ihan 'oikeita' härkätaisteluita,
course camarguaise'ja, joista pitää maksaa. Tunnelma varmasti ainakin on kohdallaan!

Kuvia on vain muutama, Aa hoisi valokuvaamisen omalla kamerallaan, minä vain räpsäyttelin (ja muistikorttikin täyttyi) ja vahdin Jiitä, joka vaan haluaa kävellä...


Tämä saattue sattui kanssani samaa aikaa liikenneympyrään. Jouduin hieraisemaan silmiäni, että näin varmasti oikein mitä jouduin väistämään. Silloin en vielä tiennyt että pukeutumiseen kuuluu myös elävä rekvisiitta :)


Tässä ihania pitsivarjoja hiljaa kulkevan auton kyydissä


Nämä guardians'it keräsivät joukon nuoria härkiä keskellensä. Harmi ettei härkiä erota hevosten takaa. Hevoset siis muodostavat ympyrän jonka keskellä härät kulkevat.


Kun ihmiset olivat lähteneet, laitumelle jäi vielä härkiä. Onneksi ne olivat kaukana...Meidän kylän areenalta. Yhtään miestä ei osunut kuvaan, härkä oli mielestäni mielenkiintoisempi, vaikkakin oli niitä miehiäkin mukava katsella ;)


Onpahan tuolla reunalla kaksi valkoisiin pukeutunutta miestä, turvassa aidan takana.

3 kommenttia:

 1. Kiitos! Oli mukavaa olla mukana. :)
  Nuo mustat hevoset kärryn edessä ovat aivan mahtavat!!!

  VastaaPoista
 2. Ne mustat hevoset piti kamalaa meteliä, harmi ettei voinut ottaa ääntä talteen..

  VastaaPoista
 3. huih ja vauh! ihanaa ja erilaista ja muailman hienoin sateenvarjo! sit ku mä meen naimisiin ni mä haluun tommosen :)

  VastaaPoista

Jätä toki jälki